Den ikke-europeiske påvirkningen på barokken
Den klassiske europeiske musikken oppsto ikke i et europeisk vakum, men var også påvirket av møter med forskjellige utenomeuropeiske kulturer gjennom århundrene.
Musikerne i middelalderen, renessansen og barokken reiste mye, og de tok med seg hjem musikalske inntrykk og lot seg inspirere av møter med andre tradisjoner. Ikke minst var det mauriske riket i Spania fra 711 til 1492 en sentral portal for musikk fra Afrika, Asia og Arabia som fikk stor innflytelse på de omreisende musikerne. Musikere fra England var en del av denne smeltedigelen, og ikke minst deres musikk har igjen inspirert norsk folkemusikk.
Musikalsk historikk
Den internasjonalt ledende saxofonisten Rolf-Erik Nystrøm har forsket mye i dette, og han har fått med seg et lag av fantastiske musikere til en reise i renessanse-, barokk- og folkemusikk fra ulike deler av verden. Sangerinnen Elisabeth Holmertz og Jesús Fernandes Baena (theorbe) er spesialister innen barokkmusikk. Nylig Spellemannprisvinnende Nils Økland er en av våre mest egenartede og allsidige felespillere, og når dette blir koblet med sangeren og dodo-mesteren Kouame Sereba ligger alt til rette for en spennende oppdagelsesreise.
Repertoar
Musikerne drar på leting etter den opprinnelige inspirasjonen til det vi kaller barokken. Så foruten originalverker og improvisasjoner av utøverne og verker skrevet av Biber, Bach, Merula, Monteverdi, Gaultier, Lully, Dowland og Falconieri, vil reisen også gå til Senegal, Midtøsten, Tadjikistan, Brasil, Spania, Shetland og Norge.
Rolf-Erik Nystrøm – saxofoner
Nils Økland – fiolin, hardingfele, viola d'amore, rabeca
Kouame Sereba – vokal, dodo, kalimba, perkusjon
Elisabeth Holmertz – vokal
Jesús Fernández Baena – theorbe